new photo 2

 

Spartathlon 2023

Pavlopetri Watch Day 2018

Pavlopetri Watch Day 2018PAVLOPETRI WATCH DAY 20-22 ΙΟΥΛΙΟΥ 2018

Στις 20,21 και 22 Ιουλίου 2018 , θα πραγματοποιηθεί το Pavlopetri Watch Day 2018 με δραστηριότητες στην Νεάπολη Λακωνίας ,στην Ελαφόνησο και στο Παυλοπέτρι. Χορηγοί των εκδηλώσεων είναι η ARCH International (Συμμαχία για την Αποκατάσταση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς) και ο Δήμος Ελαφονήσου.

Την Παρασκευή 20 Ιουλίου στις 11:00 π.μ. στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Νεάπολης, οι Δρ. Μαρία Τσούλη και Αφροδίτη Μαλτέζου , αρχαιολόγοι στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας, θα παρουσιάσουν ένα πρόγραμμα ειδικά για μαθητές της 3ης, 4ης, 5ης και 6ης Δημοτικού με τίτλο ‘ Αναζητώντας τις αρχαίες πόλεις στην Χερσονήσο του Μαλέα ‘.

Την Παρασκευή το βράδυ στις 07:00 μ.μ. θα προβληθεί η ταινία Dolphin Manστην αίθουσα συνεδριάσεων του Ξενοδοχείου Limira Mare στην Νεάπολη. Θα προηγηθεί 5 λεπτο βίντεο με διάσωση θαλάσσιας χελώνας από τον Περιβαλλοντικό Σύλλογο Τουλίπα Γουλιμή που συνεργάζεται με τον Σύλλογο Προστασίας της Θαλάσσιας Χελώνας ΑΡΧΕΛΩΝ. Η Δρ. Αιμιλία Δρούγα, Βιολόγος, Γεωλόγος , Ωκεανογράφος, συν-ιδρύτρια και Γενική Γραμματέας του Ερευνητικού Κέντρου Διάσωσης και Περίθαλψης Κητωδών ΑΡΙΩΝ θα προλογίσει την ταινία και θα τονίσει το πόσο σημαντικό είναι να προστατευθούν οι φάλαινες και τα δελφίνια στο θαλάσσιο περιβάλλον που περιλαμβάνει τον όρμο των Βατίκων και το ΜυρτώοΠέλαγος.

Το Σάββατο 21 Ιουλίου στις 09:30 π.μ. οι αρχαιολόγοι Δρ. Μαρία Τσούλη και Αφροδίτη Μαλτέζου θα κάνουν ξενάγηση στα Ελληνικά και Αγγλικά στο Αρχαιολογικό Μουσείο Νεάπολης. θα υπάρξει ειδική προβολή της 20-λεπτης ταινίας Άκρα Μαλέα. Το Μουσείο μας είναι ένα κρυμμένο διαμάντι που σας καλεί να το ανακαλύψετε.

Στις 11:00 π.μ. η αρχαιολόγος Κα Δέσποινα Κουτσούμπα θα πραγματοποιήσει υποβρύχια ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο του Παυλοπετρίου . Θεμέλια κατοικιών, δημόσιων κτιρίων, δρόμοι, προαύλιοι χώροι, κιβωτιόσχημοι τάφοι, πίθοι και άλλα αντικείμενα είναι ορατά σε βάθος 2-3 μέτρων ενώ όλη η πόλη κάλυπτε έκταση 7 εκταρίων . Μην ξεχάσετε να φέρετε μαζί σας μάσκα , αναπνευστήρα και βατραχοπέδιλα.

.

Το Σάββατο στις 07:30 μ.μ. το απόγευμα στην αίθουσα Συνεδριάσεων του ΞενοχείουLimira Mare στην Νεάπολη, η Δρ. Πάρη Καλαμαρά, Διευθύντρια της Εφορείας Ενάλιων Αρχαιοτήτων θα μιλήσει για το Σχέδιο Διαχείρισης που προτείνεται για το Παυλοπέτρι. O Κος Δημήτριος Μήλιος Πρόεδρος του Δ.Σ του Φορέα Διαχείρισης Πάρνωνα, Μουστού, Μαινάλου και Μονεμβασίας στον οποίο υπάγεται και η περιοχή NATURA GR2540002,ΤΚΣ , ΠΕΡΙΟΧΗ ΝΕΑΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΝΗΣΟΣ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΣ θα λάβει τον λόγο. Η Δρ. Έλενα Κόρκα , Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς θα αναφερθεί στην διαχείριση χώρων ενάλιας πολιτιστικής κληρονομιάς . Ο Αντιπλοίαρχος του Πολεμικού Ναυτικού Κος. Παναγιώτης Τριπόντικας θα παρουσιάσει το Παυλοπέτρι ως μελέτη περίπτωσης διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Την Κυριακή το πρωϊ στις 07:00 μ.μ. από την ταβέρνα στο Λιμανάκι της Νεάπολης, θα ξεκινήσουν οι αγώνες βάδην /δρόμου και ποδηλασίας για το Παυλοπέτρι κατά μήκος του παραλιακού δρόμου που περνάει από τις παραλίες του Νερατζιώνα και του Μαγγάνου με σημείο τερματισμού το εστιατόριο Η ΠΟΥΝΤΑ (9 χλμ) ενώ οι βαδιστές τερματίζουν στην παραλία του Νερατζιώνα (4χλμ).

.

Την Κυριακή το πρωϊ στις 9.30 π.μ. η αρχαιολόγος κα Δέσποινα Κουτσούμπα θα κάνει υποβρύχια ξενάγηση στο Παυλοπέτρι – την αρχαιότερη βυθισμένη πολιτεία στον κόσμο.

.

Στις 1: 00 μ.μ. κοντά στην Εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα στην Ελαφόνησο η Κα. Δέσποινα Κουτσούμπα θα διοργανώσει δραστηριότητες για παιδιά.

.

Στις 07:30 μ.μ. θα υπάρξει προβολή της ταινίας Dolphin Man στην Ελαφόνησο.

Έκθεση φωτογραφίας με θέμα το Παυλοπέτρι και το θαλάσσιο περιβάλλον του Όρμου των Βατίκων θα παρουσιαστεί σε δύο μέρη : το ένα στο χώρο συνεδριάσεων του ξενοδοχείου Limira Mare στην Νεάπολη και το άλλο έξω από την εκκλησία τουΑγίου Σπυρίδωνα στην Ελαφόνησο.

Aπό την στιγμή που το Παγκόσμιο Ταμείο Μνημείων ενέταξε το Παυλοπέτρι στον κατάλογο των πενήντα περισσότερο απειλούμενων χώρων πολιτιστικής κληρονομιάς στον κόσμο ( 2016-2018 Watch), η οργάνωση ARCH διοργανώνει κάθε χρόνο τις εκδηλώσεις Pavlopetri Watch Day στην Νεάπολη και την Ελαφόνησο. Τις ημέρες αυτές η τοπική αλλά και η ευρύτερη κοινότητα, μικροί και μεγάλοι , καλούνται να συμμετέχουν σε υποβρύχιες ξεναγήσεις, αγώνες βάδην και ποδηλασίας , προβολές ταινιών και παρουσιάσεις στο ξενοδοχείο Limira Mare και το Αρχαιολογικό Μουσείο .

Τον Απρίλιο του 2017, ο διεθνής Οργανισμός προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος Mission Blue επέλεξε τον όρμο Βατίκων /Μυρτώο Πέλαγος ως το πρώτο Hope Spot ( Σημείο Ελπίδας) στην Ελλάδα αναγνωρίζοντας έτσι την μοναδική συνύπαρξη του ενάλιου αρχαιολογικού χώρου και του πλούσιου θαλάσσιου περιβάλλοντος στον Όρμο των Βατίκων; Χελώνες καρέτα καρέτα γεννούν τα αυγά τους στις ακτές που περιβάλλουν τον Όρμο. Φώκιες, δελφίνια και φάλαινες κολυμπούν στα νερά του. Λιβάδια Ποσειδωνίας, γνωστά και ως οι πνεύμονες της θάλασσας, φυτρώνουν στον βυθό, προσφέροντας τροφή αλλά και καταφύγιο σε εκατοντάδες ψάρια και θαλάσσιους οργανισμούς. Το Παυλοπέτρι και η θαλάσσια χλωρίδα και πανίδα απειλούνται από πιθανή ρύπανση που μπορεί να προκληθεί από τα μεγάλα δεξαμενόπλοια και εμπορικά πλοία που αγκυροβολούν στον ‘Ορμο. Η Ποσειδωνία έχει ήδη υποστεί μεγάλη ζημιά από τις τεράστιες άγκυρες των πλοίων .

Οργανώσεις για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς όπως η ARCHInternational αλλά και οργανώσεις προστασίας του θαλασσίου περιβάλλοντος όπως το Ερευνητικό Κέντρο ΑΡΙΩΝ, ο οργανισμός Mission Blue , το Ινστιτούτο Κητωδών Πέλαγος, ο ΑΡΧΕΛΩΝ, η Medasset και ο οργανισμός Oceana γνωρίζουν τους κινδύνους που απειλούν το Παυλοπέτρι και τον Όρμο των Βατίκων και αγωνίζονται για την προστασία τους.

H ARCH International και ο Δήμος Ελαφονήσου σας προσκαλούν στις εκδηλώσεις Pavlopetri Watch Day 2018 για να μάθετε περισσότερα για το Παυλοπέτρι και τον Όρμο των Βατίκων και να στηρίξετε έμπρακτα την προσπάθεια αποτελεσματικής προστασίας τους.

Εκδηλώσεις

Η Κουμαντάρειος Πινακοθήκη Σπάρτης γιορτάζει τα 40 χρόνια λειτουργίας της και παρουσιάζει την επετειακή περιοδική έκθεση ΛΑΚΩΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣαπό τις συλλογές της…
30 Σεπτεμβρίου ~ 1 Οκτωβρίου 2023 Ο αγώνας ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ είναι ένας ιστορικός υπερμαραθώνιος που λαμβάνει χώρα στο τέλος του Σεπτέμβρη κάθε…
Το διήμερο 5 & 6 Σεπτεμβρίου Για ακόμα μια χρονιά ο κήπος του Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης θα αποτελέσει έναν ιδιαίτερο καλλιτεχνικό…
7ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Δήμου Μονεμβασίας Μολάοι Λακωνίας 24 Ιουλίου έως 1 Αυγούστου 2023 24 Ιουλίου έως 1 Αυγούστου 2023 στους Μολάους το…

Ημερήσιες διαδρομές

Η Αρεόπολη είναι χωριό της Ανατολικής Μάνης, ανήκει στο Δήμο Ανατολικής Μάνης με έδρα το Γύθειο και ιστορική έδρα του…
Το Γεράκι, βρίσκεται 39 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Σπάρτης σε υψόμετρο 300 μέτρων από την θάλασσα και είναι ίσως από τις…
Αφήνοντας την κεντρική οδική αρτηρία λίγο νοτιότερα της Αρεόπολης, στον Πύργο Διρού, κατεβαίνει ως την παραλιακή θέση των σπηλαίων Γλυφάδα…
Το Μουσείο της Ελιάς και του Ελληνικού Λαδιού που βρίσκεται στη Σπάρτη, ανήκει στο Δίκτυο Μουσείων του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου…
Νοσοκομεία Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης Το Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης είναι ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της διοικητικής περιφέρειας Πελοποννήσου, μαζί με τα…

greenpeace wwf   unicef   giatroi kosmoy msf     hamogelo