new photo 2

 

Spartathlon 2023

Γιορτές / Εκδηλώσεις Δήμου Μονεμβάσιας

Δημοτική Ενότητα Ασωπού
Πανηγύρι του Αγίου Δημητρίου πολιούχου των Παπαδιανίκων στις 26 Οκτωβρίου.
Πανηγύρι της Χρυσαφίτισσας στο ξωκλήσι της Αγ. Παρασκευής στα Παπαδιάνικα την επόμενη της Κυριακής του Θωμά.
Πανηγύρι του Αγίού Γεωργίου πολιούχου του Ασωπού.
Πανηγύρι στον Ασωπό στις 8 Σεπτεμβρίου και γιορτή της Παναγίας της Γοργοεπηκόου στο ομώνυμο ξωκλήσι στον Ασωπό.
Πανηγύρι της Αγίας Τριάδας στο Φοινίκι και το πανηγύρι της Παναγίας πολιούχου του Φοινικίου στις 15 Αυγούστου.
Πανηγύρι της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας στη Δαιμονιά στις 24 Σεπτεμβρίου.
Πανηγύρι των Ταξιαρχών, προστάτες του οικισμού Αρχάγγελος στις 8 Νοεμβρίου.
Η διαπόμπευση του ομοιώματος του Ιούδα τη Μεγάλη Πέμπτη και το κάψιμό του την Κυριακή του Πάσχα στα Παπαδιάνικα είναι έθιμα που αναβιώνουν τα τελευταία χρόνια από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Παπαδιανίκων - Πλύτρας «Η Αρχαία Κυπαρισσία».
Η Τσικνομπέμπη γιορτάζεται με αναβίωση του εθίμου του ανάμματος μεγάλης φωτιάς (φουντάρας) στην πλατεία Παπαδιανίκων με μεζέδες, κρασί, ανέκδοτα, θεατρική παράσταση, χιουμοριστικά από μεγαφώνου μηνύματα, χορό και τραγούδι. Η διοργάνωση γίνεται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Παπαδιανίκων - Πλύτρας «Η Αρχαία Κυπαρισσία» σε συνεργασία με το Δήμο Μονεμβάσιας.
Την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς γιορτάζεται το καρναβάλι στον Ασωπό, με εντυπωσιακά άρματα και μασκαράδες από τον Επιμορφωτικό και Πολιτιστικό Σύλλογο Ασωπού σε συνεργασία με το Δήμο Μονεμβάσιας.
Στην πλατεία των Παπαδιανίκων το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου έχει καθιερωθεί η γιορτή σύκου με μεζέδες, χορό και μοίρασμα σύκων.
Στον οικισμό Κρισά πραγματοποιείται εμποροπανήγυρη με μακρά παράδοση από 6 έως 12 Σεπτεμβρίου, όπου προσφέρεται στους επισκέπτες γίδα βραστή και κρασί.
Από το 1997 στο Δήμο Μονεμβάσιας έχουν καθιερωθεί τα Πολιτιστικά Καλοκαίρια, τα οποία γίνονται το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου σε όλα τα Τοπικά Διαμερίσματα του Δήμου. Κατά τη διάρκεια των Πολιτιστικών Καλοκαιριών πραγματοποιούνται μουσικές βραδιές, θεατρικές παραστάσεις, εκθέσεις ζωγραφικής και παιδικοί αθλητικοί αγώνες.

Δημοτική Ενότητα Μολάων
Των Θεοφανίων στην Ελιά 6 Ιανουαρίου.
Του Αϊ-Γιώργη στο Ζευγολατιό στη Συκιά στις 23 Απριλίου.
Του Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης στις 21 Μαΐου στα Κουπιά.
Της Αναλήψεως του Κυρίου στην Ελιά.
Του Αϊ-Λια στα Πάκια στις 20 Ιουλίου.
Της Αγίας Παρασκευής στους Μολάους 25-26 Ιουλίου.
Της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στην Μεταμόρφωση στις 6 Αυγούστου.
Του Αγίου Δημητρίου στα Πάκια και την Συκιά στις 26 Οκτωβρίου.
Του Αγίου Νεκταρίου στη Συκιά στις 8 και 9 Νοεμβρίου.
Της Γέννησης του Χριστού στους Μολάους στις 25 Δεκεμβρίου.
Η γιορτή κρασιού στη Συκιά το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Ιουλίου με προσφορά μεζέδων και κρασιού και μεγάλο λαϊκό γλέντι.

Η γιορτή της γίδας στα Κουπιά το πρώτο 10ήμερο του Ιουλίου, με προσφορά γίδας και κρασιού και μεγάλο γλέντι και διάφορες άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις από τους Συλλόγους σε συνεργασία με το Δήμο και μη, όπως μουσικές βραδιές, συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, παραδοσιακοί ελληνικοί χοροί, παραδοσιακά πανηγύρια σε άλλες γιορτές και ημέρες του χρόνου όπως την Πρωτομαγιά, της Παναγίας στη γιορτή της μητέρας, τα Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά κ.λπ.

Στο Δήμο δραστηριοποιούνται πολλοί πολιτιστικοί Σύλλογοι, όπως ο Προοδευτικός Σύλλογος Μολάων, με προσφορά του τη διατήρηση της φιλαρμονικής για πάνω από 50 χρόνια και ο χορευτικός όμιλος "ΟΙ ΜΥΛΟΙ", βιτρίνα του Δήμου που παίρνει μέρος σε πολλά φεστιβάλ παραδοσιακών χορών σε όλη την Ελλάδα.

Δημοτική Ενότητα Ζάρακα
Στις 30 Ιουνίου, την τελευταία δηλ. ημέρα του μήνα, εορτή των Αγίων Δώδεκα Αποστόλων, εορτάζει η ομώνυμη εκκλησία των Πισταμάτων του Δ.Δ. Λαμποκάμπου. Την παραμονή που είναι και η γιορτή των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, γίνεται το βράδυ δημόσιο γλέντι στα δύο μαγαζιά με λαϊκά μουσικά όργανα και τη συμμετοχή κατοίκων από τα γύρω χωριά. Το ίδιο γίνεται και στις 17 Ιουλίου, στη γιορτή της Αγίας Μαρίνας.

Προς τιμή κα μνήμη του Προφήτη Ηλία στις 20 Ιουλίου, εορτάζει ο πολιούχος ιερός ναός του Λαμπόκαμπου όπου το πανηγύρι γίνεται στο χωριό δύο μέρες συνεχόμενες και την παραμονή και ανήμερα.
Στο Χάρακα, την ημέρα της Αγίας Παρασκευής (26 Ιουλίου), καθώς και της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος (06 Αυγούστου), γίνεται ξέφαντο πανηγύρι με παραδοσιακά όργανα και καλό Χαρακιώτικο κρασί που μένουν αξέχαστα από γενιές σε γενιές.

Στις 15 Αυγούστου, Κοίμηση της Θεοτόκου, όπως και στο εννιαήμερο της Παναγίας, γιορτάζουν και πανηγυρίζουν το Κυπαρίσσι και ο Γέρακας, όπου γίνεται το συνηθισμένο γλέντι με δημόσιο χορό.
Στις 29 Αυγούστου, ημέρα Αποτομής της Κεφαλής του Ιωάννου του Πρόδρομου, γιορτάζει η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Γέρακα. Αν και είναι αυστηρή νηστεία εκείνη τη μέρα, οργανώνεται γλέντι, με νηστίσιμα φαγητά.
Τελευταίο πανηγύρι για το Ζάρακα είναι του Αγίου Δημητρίου, 26 Οκτωβρίου, στο ωραίο ξωκλήσι της Ρειχιάς. Γίνεται ωραίο πανηγύρι και γλέντι και την παραμονή και ανήμερα το βράδυ.
«Πετρολέκεια» στο Τοπικό Διαμέρισμα Χάρακα
Προς τιμή του ευεργέτη Γεώργιου Ν. Πετρολέκα γίνονται κάθε καλοκαίρι εορταστικές εκδηλώσεις που ονομάζονται «Πετρολέκεια», με ημερομηνία έναρξης μια εβδομάδα πριν από το ετήσιο μνημόσυνο του μεγάλου ευεργέτη και κλείνουν την ημέρα του μνημόσυνου με εορταστική ατμόσφαιρα και γλέντι στην πλατεία Χάρακα.
Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν αγώνες μπάσκετ, δρόμου, ποδοσφαίρου, διαγωνισμός μαγειρικής, θέατρο και χορό.

Εκδηλώσεις

Το πρόγραμμα αποκριάτικων εκδηλώσεων ανακοίνωσε ο Δήμος Μονεμβασίας, καλώντας μικρούς και μεγάλους να συμμετέχουν σε ένα πολύχρωμο ξεφάντωμα σε διαφορετικά…
Η Κουμαντάρειος Πινακοθήκη Σπάρτης γιορτάζει τα 40 χρόνια λειτουργίας της και παρουσιάζει την επετειακή περιοδική έκθεση ΛΑΚΩΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣαπό τις συλλογές της…
30 Σεπτεμβρίου ~ 1 Οκτωβρίου 2023 Ο αγώνας ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ είναι ένας ιστορικός υπερμαραθώνιος που λαμβάνει χώρα στο τέλος του Σεπτέμβρη κάθε…
Το διήμερο 5 & 6 Σεπτεμβρίου Για ακόμα μια χρονιά ο κήπος του Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης θα αποτελέσει έναν ιδιαίτερο καλλιτεχνικό…

Ημερήσιες διαδρομές

Το Κυπαρίσσι βρίσκεται βορειοανατολικά στο Νομού Λακωνίας, στο Μυρτώο Πέλαγος. Είναι ένα αρκετά απομακρυσμένο χωριό αφού απέχει από την πρωτεύουσα…
Ο Γερολιμένας είναι παραθαλάσσιος οικισμός του δήμου Ανατολικής Μάνης του νομού Λακωνίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της απογραφής του 2011…
Η Ελαφόνησος βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο της Πελοποννήσου με έκταση 19 τετραγωνικά χιλιόμετρα και απόσταση μόνο 570 μέτρα από την…
Το όρος Πάρνωνας ή Μαλεβός είναι ο μεγαλύτερος ορεινός όγκος της Πελοποννήσου. Καταλαμβάνει έκταση 2 εκ. στρέμ., από τα οποία…
Νοσοκομεία Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης Το Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης είναι ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της διοικητικής περιφέρειας Πελοποννήσου, μαζί με τα…

greenpeace wwf   unicef   giatroi kosmoy msf     hamogelo